Momenteel is Yin-Yoga de meest populaire yogavariant, en dat is niet voor niets. In een druk bestaan waarbij vooral je spieren aanspant (harstikke yang) is het hard nodig om af en toe jezelf toe te staan diep te ontspannen en je over te geven aan Yin. De houdingen in de Yin-lessen zijn meestal niet de meest comfortabele maar helpen je keer op keer dieper in jezelf te zakken en bewust terug te keren naar wat jouw lijf je te vertellen heeft.

Praktisch gezien rekken de Yin-houdingen op voorzichtige wijze het bindweefsel en de gewrichten waardoor ze weer elastisch en zacht worden en zich kunnen herstellen van alle opgedane stress.

Alle houdingen in de Yin-les zijn zittend of liggend, maar zijn vaak uitdagend en confronterend, mede omdat ze een paar minuten lang aangehouden worden.

Het Yin-Yoga systeem is gebaseerd op de oude Chinese gezondheidsleer waar ook acupunctuur toebehoord. Inmiddels zijn ook westerse wetenschappers zo ver dat erkend wordt dat in het bindweefsel energiebanen lopen die bij de oude oosterse leer al bekend stonden als meridianen, deze meridianen zijn verbonden met onze organen en ook met de seizoenen.

In mijn Yin-lessen volg ik de wijsheid van deze leer, dat houdt in dat we gedurende het jaar op de juiste momenten alle elementen doorlopen en dus alles wat Yin-Yoga te bieden heeft aan wijsheid en lichaamsherstellende oefeningen aan bod komt.

In de lente beginnen we met houdingen die de Lever en Galblaas meridiaan versterken. Dit zijn de minst yinne lessen van het jaar want de uitbottende natuur roept op tot actie (Yang) en voedt de emotie woede, die ook de vorm aan kan nemen van creatieve kracht of daadkracht. Klachten bij dit seizoen kunnen zijn, hoofdpijnen, allergieën, frustratie en korte lontjes.

Als de zomer aanbreekt schakelen we over op de Hart en Dunnedarm meridanen (de Drievoudige verwarmer en Pericard meridiaan horen ook bij de zomer). De zon is de grote kracht die ervoor zorgt dat onze vreugde aangewakkerd wordt, de emotie die bij dit seizoen hoort. Klachten die we kunnen ervaren zijn alles wat met het hart te maken heeft, maar ook spijsverteringsklachten. Stress, gekwetstheid en vermoeidheid kunnen ook bij het hart ingedeeld worden.

Zodra de zon lager komt te staan en de grootste hitte verdwenen, zijn we in de nazomer beland. Dit is de tijd van de Maag-Milt meridianen. Dit is de oogststijd, een tijd van de zoetheid van de aarde. Verstoringen in dit systeem uiten zich vaak in spijsverteringsproblemen, vocht vasthouden. Bijbehorende emotie is bezorgdheid, overmatig piekeren.

Langzaam gaat de nazomer over in de herfst, horend bij de Long-Dikke darm meridianen met de emotie verdriet. Niet zo gek als je naar buiten kijkt en de natuur steeds kaler wordt en het weer steeds grauwer…

Klachten zijn vanzelfsprekend alles wat met de ademhaling te maken heeft zoals verkoudheden, ook problemen met stijve gewrichten en droge huid. Grootste psychische klacht is vaak depressie.

Als dan de natuur helemaal dood lijkt en de dagen donker blijven, weet je dat je in de winter bent beland. De Blaas-Nier meridiaan komt aan bod. Bij de winter hoort de emotie angst, angst voor de donkerte en voor de leegte, voor eenzaamheid… Het is de meest Yinne tijd van het jaar, het kan een prachtige tijd zijn van rust en regeneratie, maar als je niet goed in je vel zit kan het zijn dat je last krijgt van blaasklachten, ontstekingen, futloosheid en winterdepressie.

In mijn YinYoga lessen creëer ik een warme sfeer die je de gelegenheid geeft goed naar jezelf en je lijf te luisteren. Ik help je op vaak creatieve en liefdevolle wijze met het doorvoelen van pijnlijke stukken die soms erg aanwezig kunnen zijn in de Yin-houdingen.

De lessen zijn zeer gevarieerd, hebben een fijne flow, en je kan er een hoop van leren over jezelf, meridianen, organen en seizoenen. Aan het einde van de les is er een ontspannende ligmeditatie waarin je nog een laatste keer ondergedompeld wordt in het de kracht van het seizoen, waarna we afsluiten met een lekker kopje thee.

YinYoga met harp

Zo af en toe (bij een speciale gelegenheid) neem ik mijn harp mee en is de gehele Yin-Yogales op harpmuziek.

Ook zijn er een aantal keer per jaar Yin XXL-lessen met harp waarbij ik dan drie uur harp speel en een collega lesgeeft. Deze staan aangegeven op mijn agenda en op de websites van de yogascholen waar dit plaatsvindt.

Nieuw in Heerde zijn de extra lange Yin-Yoga lessen van 1,5 uur, op dinsdagavond en zondagochtend.

Geef je op voor de gratis proefles op www.yoga-heerde.nl

Maandagavond 20.30-21.30 Heerde
Dinsdagavond (langere les)19.15-20.45 Heerde
Zondagochtend (langere les) 10.45-12.15 Heerde